Tre i toppen kände till Volvo Aeros problem
STOCKHOLM (TT). Kretsen av toppersoner som på förhand informerades om Volvo Aeros problem i Arboga utvidgas till tre.
   Förutom de två statssekreterarna Peter Nygårds och Lars Rekke hade Britt Bohlin, s-riksdagsledamot från Norra Älvsborg och försvarsexpert fått information av företagets VD Arne Wittlöv.
   Det framkom när konstitutionsutskottet, KU, på torsdagen frågade ut Lars Rekke, som var statssekreterare hos försvarsminister Thage G Peterson när regeringen lät FMV sluta avtal med Volvo Aero.
   Avtalet innebär att Arbogafabriken läggs ner, 650 personer förlorar sina jobb och att staten bidrar med en halv miljard kronor till flytten.
   KU:s granskning gäller Thage G Petersons ansvar.
   I utskottsutfrågningen hänvisade Rekke till ett samtal som arbetsmarknadsminister Margareta Winberg haft med Wittlöv efter flyttbeslutet. Wittlöv hade då sagt att två personer fått viss information i förväg om Volvo Aeros planer.
   - Jag var inte en av dessa två, sade Rekke.
   Det visar enligt Rekke att inte ens Wittlöv själv uppfattar deras samtal som konkret menade.
  
Hängdes ut
   Att det ändå blev han själv och inte Nygårds som ”hängdes ut” berodde på ”att Wittlöv fått tillsägelser hemifrån”. Motiveringen var att Nygårds inte ”hade ett statsråd som sparkar på Volvo”, sade Rekke.
   Inför utskottet har Arne Wittlöv tidigare sagt att regeringen känt till att Volvo Aeros hela verksamhet i Arboga var hotad när den i december beviljade FMV att teckna avtal.
   Inför KU försäkrade på torsdagen såväl Rekke som Peter Nygårds, statssekreterare i näringsdepartementet, att de inte reagerat på företagets information och att de aldrig fört någon information vidare till sina statsråd.
  
Kort information
   Lars Rekke berättade att han i augusti besökt företagets anläggning i Trollhättan. Besöket avslutades med att Wittlöv kortfattat och närmast i förbigående informerade om problem som uppstår i Arboga när motorunderhållet av Viggen fasas ut.
   Wittlöv sade till Rekke att ”med de krav som ni ställer går det inte att rädda Arboga”.
   Rekke uppfattade det som ett inlägg i förhandlingarna.
   - Någon annan information har jag inte fått. Jag var bergfast övertygad om att Volvo skulle återkomma. Men det gjorde inte Volvo.
   Rekke medger att det kan förefalla besynnerligt att han inte förde informationen vidare till försvarsministern och att Peter Nygårds som fått motsvarande information inte heller gjorde det.
  
Samma slutsats
   Men att två erfarna statssekreterare kommer fram till samma slutsats beror enligt Rekke på den karaktär som informationen hade, att den saknade konkretion.
   - Jag utgick i från att om och när det skulle bli allvar skulle Volvo återkomma med en mer formell information.
   Bara någon gång och i förbigående har han till Thage G Peterson sagt att det enligt företagsledningen kan bli svårigheter i Arboga.
   Det var den 19 juni som FMV fick i uppdrag av regeringen att förhandla exklusivt med Volvo. Sex månader senare gav regeringen klartecken till FMV att teckna avtal. Ett rutinärende, hette det.
   En bilaga om konsekvenserna för Arboga fastnade på vägen i försvarsdepartementet.
   Det ska inte hända igen, enligt Rekke. I dag har rutinerna stramats upp.
  
Lillemor Idling/TT

Till nästa sveksida

Tillbaka till Paradiset Medåker