Etableringsstöd och flytt av FMV delar av Arbogapaket
STOCKHOLM. Arboga, Kungsör och Köping blir nya stödområden. Etableringsstöd delas ut till ett antal företag i Arboga, där också FFV Aerotech får fler statliga beställningar. Försvarets materielverk flyttar 50 jobb till Arboga.
   Det är några av de åtgärder som kan ingå i det Arbogapaket som näringsminister Anders Sundström presenterar på tisdagen.
   - Det bör finnas förutsättningar för att de förslagen ingår i paketet, säger landshövding Jan Rydh som på regeringens uppdrag förhandlat om olika insatser för att lindra krisen i Arboga efter Volvo Aeros flytt till Trollhättan.
   Redan i januari presenterade Rydh och hans grupp en lång rad förslag till insatser i Arbogaregionen. Till Rydhs mer långsiktiga förslag hör att inrätta ett utvecklingscentrum som ska ta tillvara kompetensen hos arbetskraften i Arbogaregionen, ett miljötekniskt centrum med inriktning på återvinning och en etanolfabrik i Köping.
   Rydh menar också att Försvarets materielverk, FMV, kan flytta en del av sin verksamhet från Stockholm till Arboga. Det skulle kunna handla om ett 50-tal jobb.
   - Men jag har inte fört några diskussioner med FMV om det, säger Rydh till TT.
  
Få jobb
   En lång rad företag har enligt Rydh hört av sig med önskemål om stöd för olika projekt i Arbogaregionen. Det rör både nyetableringar och expansion inom existerande företag.
   - Många bygger på den kompetens inom underhåll och renovering som finns i Arboga och jag bedömer fem till tio projekt som realistiska. Jämfört med de 650 jobb som försvinner ger projekten dock marginella tillskott till sysselsättningen, säger Rydh.
   Enlig hans bedömning kommer Arbogapaketet inte att innehålla så mycket åtgärder som omedelbart ökar sysselsättningen.
   - Det handlar mer om åtgärder som underlättar för en ökning av sysselsättningen i framtiden.
   På måndagen kom en officiell bekräftelse att EU-kommissionen ska granska det kontroversiella avtalet om flygmotorunderhåll mellan FMV och Volvo Aero. Granskningen går ut på att se om avtalet mellan FMV och Volvo strider mot EU:s konkurrensregler och förbud mot statsstöd.
  
Civilt stöd?
   I botten finns en misstanke att avtalet innebär ett stöd till Volvos civila verksamhet.
   Men Ulf Bernitz, professor i civilrätt och expert på EU-rätt, tror inte att kommissionen granskning kommer att leda till så mycket. EU-länderna har nämligen i praktiken stor frihet att frångå EU:s regler när det gäller försvars- och säkerhetsfrågor.
   - Och jag har svårt att tro att FMV skulle använda statliga pengar på att direkt eller indirekt subventionera Volvos civila verksamhet.
   - Så länge avtalet enbart rör sig om försvarsindustriella åtaganden tror jag inte kommissionen har så mycket att hämta, säger Bernitz till TT.
  
Nils Odén/TT
  

  

Till nästa sveksida

Tillbaka till Paradiset Medåker